Jak stosować olej z ostropestu plamistego

Opublikowane przez Andrzej w dniu

Wszyscy znamy dobroczynne działanie ostropestu plamistego. Stosujemy go systematycznie. Ostropest występuje pod wieloma postaciami. Można kupić ostropest w ziarnach, mielony, w tabletkach. Jest też na rynku olej z ostropestu. I właśnie nad nim warto się na chwilę zatrzymać, by dowiedzieć się jak go stosować.

Jak powstaje olej z ostropestu i jakie ma właściwości?

Olej z ostropestu powstaje w wyniku tłoczenia nasion ostropestu. Jest to tłoczenie na zimno i dzięki temu, taki olej ma wszystkie właściwości ostropestu. Jeśli natomiast chodzi o właściwości oleju z ostropestu należy wiedzieć, że:

  • Działa on odtruwająco na wątrobę.
  • Regeneruje wątrobę i ją osłania.
  • Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.
  • Chroni tkanki przed nowotworami.
  • Doskonale sprawdza się w przyspieszaniu gojenia ran.
  • Leczy cerę trądzikową.
  • Ujędrnia i uelastycznia skórę.

Dla nikogo nie jest tajemnicą, że ostropest plamisty właściwości ma bardzo kompleksowe. Zarówno kiedy występuje w postaci ziaren jak i oleju. Doskonale widać, że olej z ostropestu ma takie same właściwości jak nasiona, z których jest tłoczony. Ma jednak dodatkowe działanie i jest nim pozytywny wpływ na skórę. Jest to działanie zewnętrzne. Stosując zewnętrznie olej z ostropestu plamistego na skórę zauważono, że:

  • Przyspiesza on gojenie ran, nawet tych, które goją się z trudem.
  • Pomaga w procesie leczenia cery trądzikowej.
  • Pomaga w leczeniu rumienia i egzemy.
  • Jest stosowany w przypadku leczenia nadmiernego zrogowacenia skóry.
  • Jest naturalnym kosmetykiem, który pomaga w walce ze zmarszczkami.
  • Pomaga w leczeniu łuszczycy.
  • Może być stosowany do pielęgnacji włosów, wzmacnia je i nadaje im blask.

Jak widać olej z ostropestu plamistego ma wiele różnych zastosowań. Może zastąpić niektóre z drogich kosmetyków i olejków stosowanych w kosmetyce. Może być też używany jako lekarstwo, chronić wątrobę, obniżać poziom cukru we krwi itd.

Jak stosować olej z ostropestu?

Stosować można go zewnętrznie, nakładając go na miejsca ze zmianami chorobowymi. Można przemywać nim rany, wmasowywać go w skórę. Można stosować go miejscowo na twarzy np. w celu zmniejszenia zmarszczek. Można też stosować go wewnętrznie pijąc 2 – 3 łyżeczki oleju dziennie. Można stosować go zewnętrznie i wewnętrznie. Wtedy korzystamy ze wszystkich jego zdrowotnych właściwości.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *